Käytettävyysguru Jakob Nielsen kirjoitti useit.com sivustolla samalla otsikolla mielenkiintoisen artikkelin. Hän käsitteli kirjoituksessa laajaa (yli 200 000 nettisivun) tutkimusta, joka selvitti internetin käyttäjien vierailuaikoja nettisivuilla. Ei ole yllätys, että nettisivulla vietetty aika on keskimäärin todella lyhyt. Kiinnostavampi tutkimustuloksista selvinnyt asia on, mikä saa käyttäjät viihtymään sivuilla pidempään.

Sivuiltasi halutaan poistua mahdollisimman pian

Netissä on todella paljon laadullista vaihtelevuutta eri sivustojen välillä ja käyttäjät huomaavat tämän myös. He toimivat tilanteen mukaan ja olettavat, että jokainen, sivu jolle he tulevat, on huono. Jos sivusto on sopiva, siellä ollaan valmiita viettämään enemmänkin aikaa. 99%:lla nettisivuista käyttäjät toimivat samalla tavalla.

Mallin mukaan siis sivuilla käydään nopeasti kääntymässä tai sitten viihdytään hyvinkin pitkään. Itseasiassa, mitä pidempään käyttäjä viihtyy sivuilla, sitä epätodennäköisempää on, että hän enää poistuu sivuilta. Suurin osa poistumispäätöksistä tehdään jo kymmenen sekunnin sisällä. Pariin kymmeneen sekuntiin asti käyttäjien poistumisprosentti on vielä melko korkea. Vasta kolmen kymmenen sekunnin jälkeen käyttäjä todennäköisesti viihtyy sivuilla vielä pidempään.

Nettisivujen omistajien on voitettava käyttäjien vakaa ennakkoasenne: kaikki sivustot on huonoja, kunnes toisin todistetaan. Sivuilta ollaan valmiita poistumaan samantien, jos mitkään merkit ei viittaa mielenkiintoiseen sisältöön.

Koukuta kävijä nopeasti

Tästä ei voi tehdä muuta johtopäätöstä kuin sen, että sivuston on esitettävä asiansa mahdollisimman pian, mahdollisimman selkeästi ja mahdollisimman houkuttelevasti. Jos käyttäjä ei ensimmäisten kymmenen sekunnin aikana saa sivustosta mitään otetta, hän poistuu, etkä saa tilaisuutta kertoa enempää.

Kun ensimmäiset kymmenisen sekuntia on hoidettu, voidaan keskittyä mielenkiinnon syventämiseen erilaisilla tavoilla. Siten kävijä saadaan jäämään sivustolle pidemmäksi aikaa — siis tutustumaan sivustoosi syvällisemmin.

Etusivun tehtävä

Käyttäjän mielenkiinnon ylläpitäminen näiden kriittisten hetkien ajan on useimmiten etusivun tehtävä, sinne uudet käyttäjät todennäköisimmin ensimmäisenä saapuvat. Etusivulla täytyy tuoda heti ja selkeästi esille sivuston tarjoama hyöty kävijälle. Se on ensimmäinen asia, jota käyttäjä etsii ja ensimmäinen syy hylätä sivu, jos sitä ei löydy.

Etusivun suunnitteluun siis kannattaa käyttää resursseja. Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi, etusivua täytyy testata käytännössä ja muokata kävijöiden käyttäytymisen perusteella. Tarkista omien kotisivujesi etusivu. Mikä on palvelulupauksesi? Hyppääkö se kävijän silmille? Vai täytyykö sitä etsiä?